HYVÄÄ ALKANUTTA VUOTTA

Käymme tässä blogikirjoituksessa läpi asuntomarkkinoita valtakunnallisesti, sekä kotikaupunkimme näkökulmasta.

Vuosi 2021 oli asuntomarkkinoilla ennätysvuosi, vuoden 2021 aikana asuntokauppoja tehtiin enemmän kuin koskaan ennen.  Samaan aikaan asuntojen hinnat nousivat ja myyntiajat lyhenivät.

Myös meillä Saaristovälittäjä Oy:ssä 2021 oli ennätysvuosi ja onnistuimme kohteidemme myynnissä hyvin.

Kehityksessä oli kuitenkin selvää vaihtelua eri alueiden välillä. Suurimmat kasvut ja hinnannousut nähtiin suurimpien kasvukeskusten ytimissä, Helsingin, Tampereen ja Turun ytimissä, joissa kauppamäärät kasvoivat 5-10 prosenttia ja myös hinnat nousivat edellisvuodesta. Vuonna 2020 laskevien hintojen alueilla lasku joko loiveni tai pysähtyi.                                                                                                             

Turun keskusta-alueen kasvu ei kuitenkaan samassa määrin päässy vaikuttamaan meillä. Yksi syy oli varmasti sama mitä valtakunnallisesti, kohteita on vähemmän myynnissä kuin aiempina vuosina. Paraisten alueella oli toki nähtävissä hienoista hintojen nousua keskusta-alueella ja uudemmissa tai hyväkuntoisissa asunnoissa. Kerrostalojen toteutuneissa hinnoissa Norrgårdinmäkeen valmistunut uudisrakennus nosti keskihintaa, mutta muuten toteutuneissa kauppahinnoissa ei ollut nähtävissä yleisesti suuria muutoksia.

Ennusteissa vuoden 2022 asuntomarkkinat nähdään edelleen vahvana ja ostajat ovat aktiivisia.

Kysyntää on kohtuuhintaisista perheasunnoista, sekä hyväkuntoisista kerrostalo- ja rivitaloasunnoista lähellä kouluja ja palveluita.

Kahden viimeisen vuoden aikana asuntoja on tullut myyntiin vähemmän kuin vuonna 2019. Suurin jarru markkinoilla on siis pula hyvistä myytävistä asunnoista. Asuntomarkkinoilla onkin nyt käynnissä oravanpyörä, kun asunnon myyntiä harkitsevat eivät uskalla laittaa asuntojaan myyntiin siinä pelossa, etteivät löydä niukasta tarjonnasta uutta asuntoa itselleen. Erityisesti vanhemmat ihmiset eivät halua väliaikaisesti vuokralle, tai kahden asunnon ”loukkuun”.

ONKO NYT HYVÄ AIKA LAITTAA ASUNTO MYYNTIIN?

Tilastollisesti joulukuu on ylivoimaisesti rauhallisin kuukausi asuntomarkkinoilla, myös meillä Paraisten alueella. Joulukuussa uusia myyntikohteita on lähes puolet vähemmän, mitä kesäkuukausina. Muuten uusia kohteita tulee melko tasaisesti markkinoille maaliskuun ja syyskuun välisenä aikana.

Hyväkuntoisista asunnoista hyvällä sijainnilla on aina kysyntää ja edelleen parhaat viedään käsistä. Kysyntää on kaikenlaisista asunnoista, myös remontoitavista asunnoista on kysyntää, mutta hintatason niissä pitää vastata asuntojen kuntoa ja remontin kustannuksia. Korkotaso jatkuu ennusteen mukaan edelleen alhaisena ja pankit tarjoavat hyvin rahoitusta.

Asuntomarkkinoilla erityisesti suuret ikäluokat tulevat olemaan liikkeellä sekä myyjinä, että ostajina. Seuraavina vuosina tullaan näkemään merkittävissä määrin asunnonvaihtajia kasvavasta ikääntyvästä ikäluokasta. He ovat myymässä isompia asuntojaan ja etsivät pienempää ja helppohoitoisempaa asumista.

Kevätauringon alkaessa pikkuhiljaa taas paistaa ja asuntomarkkinatkin heräävät talviunestaan ja nyt onkin hyvä aika valmistella asunnon myyntiä ja näin asunto saadaan myyntiin hyvissä ajoin sesongin alkuun. Lähes kaikki välityksessämme olleet asuntokohteet ovat löytäneet uuden omistajan ja olemme valmiita etsimään uusille kohteille uusia omistajia.

Älä epäröi pyytää meitä arviokäynnille, kun suunnittelet myyntiä.  

Kontakta oss
close slider

    Jag vill ha mera informationJag funderar på att säljaFeedback